13 Nisan 2016 Çarşamba

BİNBOĞA BAL SAĞLIKLI BAL

Merhaba,

Bal.. Bir damlası için yüzlerce arının büyük bir ahenk içinde çalıştığı, kavgasız 

gürültüsüz, birlik ve beraberlik içinde. Her damlası şifa niyetine değerli. 

İşte tam da arılara uygun bir oluşum. Binboğa bal…


1973 yılında arıcı ailelerin tıpkı arılar gibi birlik içinde oluşturdukları bir S.S. 745 sayılı Kozan Bal Satış Kooperatifinin marka ismi. Binboğa bal ile de etkinlik çalışmaları sırasında tanıştım. Bu kadar üreticinin bir arada olması beni etkiledi. Bu insanlar balını fabrikaya satıp gidenler değil, hepsi işin ortağı.  1400’e yakın ortak yapısı ile oluşan kooperatif Binboğa Bal markası adı altında satış yapıyor.

Bünyesinde bulunan arıcılar, Türkiye’nin çeşitli ve yüksek rakımlı yerlerinde arıcık ile uğraşıyor ve üye sayıları gittikçe artıyormuş. Bu da onların ülkemizde bir bal merkezi olmalarına olanak sağlayacak bence.


Binboğa Bal Çeşitleri

Merkezi Adana Kozan’da olan kooperatif Helal Gıda, TSE, ISO9001 ve ISO22000 sertifakalarına sahip. Adana Kozan ‘daki tesis yılda paketleme kapastesiyle, alanında Türkiye’nin en köklü tesisi.  

Ürünlerine gelince, Çiçek balı, Çam balı ve Kekik&keven balı.  Şimdi bu ballardan bahsedelim istiyorum.


Binboğa Çiçek Balı

Çiçek balı, bir çok kişinin ilk etapta tercih ettiği bal çeşidi bence. Bunun en önemli nedeni de tadı. Binboğa bal üyeleri Çiçek Balı için İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde ki yüksek yayla ve meraları tercih ediyorlarmış. 

Binboğa Çam Balı

Çam Balı ise, aslında her sabahaç karnına  ılık su ile içildiğinde kilo verdirme  özelliğine sahip ama bunu bir çok kişi bilmez. Ayrıca solunum yollarına da çok 
faydalı. Bingboğa Bal çam balı Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen Kızılçam,  Karaçam Halep Çamı ve Göknar Agacından Temmuz ve Eylül ayları arasında  üretiliyormuş.

Binboğa Keven ve Kekik Balı

Daha önce tatmadığım bir çeşidi daha var. Keven ve Kekik balı. Keven bitkisi ülkemizde Kayseri, Sivas Erzurum, Elazığ Bingöl, Muş gibi 1500 rakım ve üzeri taşlık ve kayalık yamaçlarda yetişen bir bitkiymiş. Bu bitkiyle bal üreten arılardan alınan Keven Balının yüksek ölçüde antioksidan özelliği olduğu söyleniyor. Ayrıca yüksek enerji verdiği ve kan yapıcı özelliği de mevcutmuş.

Balları yedikten sonra, ağzınızda bir petek tadı kalıyor resmen. Oldukça beğendim. Eskiden annem, geceleri süte bal katıp verirdi bize. O tada oldukça yakın bir tat aldım. 

Ürünler cam yada plastik kavonozlarda satışa sunuluyor. 240 gr. İle 850 gram 
arasında ambalajları mevcut.  Fiyatlar Kooperatif olmasının da ayrıcalığı ile ortalama. 

Bir çok yerde satılıyor, hatta N11 den bile alabilirsiniz.

Sevgiler...


Basın bültenidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder